Четверг, 2024-04-25, 2:18 AM

Відділ освіти Коростенської районної державної адміністрації

Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
Сайти ЗНЗ району
  • Школи І-ІІІ ступенів
  • Школи І-ІІ ступенів
  • Школи І ступеня
  • ДНЗ
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 68
 
Главная » 2013 » Январь » 22 » З Днем соборності України!
4:04 PM
З Днем соборності України!

  «Любіть Україну, як сонце,

любіть

як вітер,   і трави, і води…

                                                                                                     В годину щасливу і  в радості мить,

 любіть у годину негоди»

                                                                                                                                                                               Володимир Сосюра


     Щорічно 22 січня українці відзначають День соборності України. Філософське коріння цієї ідеї сягає часів Візантії, коли вперше серйозно було розглянуто питання об’єднання двох давньоруських держав - Української Народної Республіки із Західноукраїнською Народною Республікою навколо князівського престолу в Києві для утворення єдиної Величної соборної української держави, яка стала б гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Досягнення державного об'єднання розглядалося, по-перше, як втілення в життя вікового прагнення українського народу до державної єдності, а, по-друге, як засіб об'єднати сили в боротьбі проти зазіхання інших держав на українські землі.

Протягом віків практичним втіленням цієї заповітної мрії для всього українського народу займалися українські гетьмани: Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ — початку ХХ століття ця ідея знайшла яскраве відображення у працях кращих вітчизняних мислителів. Втілення задуму у реальність відбулося 22 січня 1919 року, у день поєднання Української Народної Республіки із Західноукраїнською Народною Республікою. Відбулося злиття урядів, армій, законодавчих органів із затвердженням єдиного державного герба (тризубу). На основі цих рішень Західноукраїнська Народна Республіка перейменовувалась у Західну область Української Народної Республіки. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. Проте офіційно День соборності України відзначається з 1999 року згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня. На знак цього при вході з вулиці Володимирської на Софіївську площу зведено тріумфальну арку, прикрашену старовинними гербами.

У цей день весь Київ прикрашають національними синьо-жовтими прапорами та гербами, у церквах відправляються богослужіння та молебні, на центральних площах проводяться військові паради, проходять торжества проголошення злуки.

Шановні освітяни, учні!

Щиро вітаємо вас із цим світлим, заповітним для всього українського народу святом. Закликаємо берегти світлу пам'ять незліченних жертв, протягом віків, принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності, державності. Адже День Соборності — це нагадування про те, що сила нашої держави — в єдності українських земель. Сьогодні ми повинні зробити все необхідне для того, щоб територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів незламних борців, навіки залишилася непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети — розбудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, щоб показати нашим пращурам, що ми — гідні нащадки, а зробити це можливо лише працею в ім'я святої пам'яті борців за волю України, добробут нинішніх і наступних поколінь.

Просмотров: 658 | Добавил: jkz | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Copyright MyCorp © 2024
Поиск
Календарь
«  Январь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Коростенська районна державна адміністрація
  • Коростенська районна рада
  • Вінницький регіональний центр оцінювання якості освіти
  • Сайт управляется системой uCoz